ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

«1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς»: Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα

αναδημοσίευση από Enet.gr Ελευθεροτυπία

Σε λευκή απεργία κατεβαίνουν οι μετανάστες στην Ευρώπη

Η πρώτη λευκή απεργία των μεταναστών διοργανώνεται μέσω διαδικτύου από την κίνηση «1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς» με βασικό άξονα την αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή την 1η Μαρτίου.

Το κίνημα ξεκίνησε μέσω του Facebook από το Παρίσι και τώρα υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές επιτροπές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας ενώ πέρασε γρήγορα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Πέγκι Ντερντέρ, μία εκ των πρωτοπόρων της κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα τονίζει ότι η "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" είναι ένα “κίνημα από τους πολίτες, για τους πολίτες” και εκτιμά ότι την 1η Μαρτίου θα συμμετάσχουν στην κίνηση η Γερμανία και το Βέλγιο, πράγμα που το καθιστά μια “πανευρωπαϊκή κίνηση πολιτών".

"Είναι λάθος να παρουσιάζεται το μεταναστευτικό ως πρόβλημα. Ο στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στη μέση της οικονομικής κρίσης", συμπλήρωσε η ίδια.

Η αφορμή του κινήματος

"Πάντα χρειάζεται ένας Άραβας. Όταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά. Όταν, όμως μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα" είχε πει το Σεπτέμβριο του 2009 ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, σε αλγερινής καταγωγής νεαρό μέλος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεολαίους. Το βίντεο με την ομιλία του υπουργού αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο διαδίκτυο και η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", που το ανέδειξε ως μείζον σκάνδαλο με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο υπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι "απλά αστειευόταν με τον νεαρό", ωστόσο το περιστατικό έγινε αφορμή να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος, σε επίπεδο ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη γαλλική πολιτική και τη γαλλική κοινωνία.

Η περίπτωση της Γαλλίας

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί την 1η Μαρτίου του 2005 τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία ο "κώδικας εισόδου και παραμονής των ξένων και του δικαιώματος ασύλου".

"Είναι ένας νόμος αντίθετος προς τη γαλλική κουλτούρα. Ο νόμος καθορίζει ποιος μετανάστης θα παραμείνει και ποιος θα απελαθεί με βάση τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, ακόμα και βάσει της σωματικής του διάπλασης. Ο μετανάστης δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος, αλλά σαν οικονομικό μέγεθος”, τονίζει ο συγγραφέας των βιβλίων "Ανοιχτή επιστολή από ένα παιδί μεταναστών" και "Πολεμικό ημερολόγιο ενός ειρηνιστή" και πρωτοπόρος της κίνησης στη Γαλλία, Ναντίρ Ντεντούν.

“Την 1η Μαρτίου θα γίνουν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις στη Γαλλία, οι μετανάστες δεν θα πάνε στις δουλειές τους, δεν θα ψωνίσουν, δεν θα βγούνε να διασκεδάσουν. Είναι μια κίνηση από πολίτες που δρουν ως άτομα. Είναι μια βαθιά πολιτική και όχι κομματική κίνηση", επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι κάθε χρόνο την 1η του Μάρτη να γίνεται μια γιορτή που θα υπενθυμίζει την προσφορά των μεταναστών στην κοινωνία".

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ο Νίκο Άγκο, δημοσιογράφος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η λέξη μετανάστης, για κάποιους ανθρώπους, είναι βρισιά".

"Υπάρχει -πρόσθεσε- μια τρομερή παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Συγχέεται το μεταναστευτικό με την ιθαγένεια. Στην Ελλάδα ζούνε και εργάζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια νόμιμοι και μη νόμιμοι μετανάστες. Πολλοί θέλουν να εξαφανιστούμε. Την 1η Μαρτίου θα ``εξαφανιστούμε``. H 1η Μαρτίου θα είναι μία λευκή απεργία. Εμείς, οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν θα συμμετέχουμε σε καμία οικονομική συναλλαγή. Δεν πρόκειται να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την ελληνική κοινωνία. Θα πάμε κανονικά στις δουλειές μας, δεν θα κάνουμε διαδηλώσεις, ούτε πορείες. Βρισκόμαστε στην καρδιά του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Θέλουμε αυτή η ειρηνική κίνηση να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να έχουμε όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων".

"Αρνούμαστε τον ρόλο του καταναλωτή. Διεκδικούμε αυτόν του ενεργού πολίτη. Συμμετέχουμε στην πολιτιστική δημιουργία, είναι το σύνθημα της κίνησής μας", ανέφερε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι τρεις άξονες της κίνησης "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" στην Ελλάδα, είναι η αποχή μεταναστών και Ελλήνων από οικονομικές δραστηριότητες, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς και θα γίνουν ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κοζάνη, καθώς και δημόσια συζήτηση σε εκδήλωση στον "Ιανό", με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή" Νίκου Φίλη, του γενικού γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, του νομικού Βασίλη Χρονόπουλου και της δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου.

Η περίπτωση της Ιταλίας

"Στην Ιταλία, με τον νέο νόμο κατά της λαθρομετανάστευσης, οι μετανάστες κινδυνεύουν εάν χάσουν τη δουλειά τους να πάνε φυλακή ή να απελαθούν. Όλα γίνονται για να δημιουργηθεί ένα προμελετημένο αίσθημα ξενοφοβίας. Στη νότια Ιταλία, στο Λοζάριο, Αφρικανοί μετανάστες εξεγέρθηκαν, γιατί έχαναν τις δουλειές τους από τη στιγμή που η μαφία αποφάσισε ότι θέλει πιο φθηνά εργατικά χέρια από την Ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός ότι αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες, καθιστά το πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Αν και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή η κίνηση βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της κίνησης από την Ιταλία, Νταϊμαρέλι Κιντέρο Ταμπερέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου