ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2009 ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Δ.Π.

Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο http://www.antigone.gr/library/files/reports_on_greece/2009/index.html


Νάσος Θεοδωρίδης

Θέμα: 'Υποπτες κινήσεις στη πλ.Αμερικής

Ο Satanikh Sardela έστειλε μήνυμα στα μέλη του ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ SOS (ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!)

Θέμα: 'Υποπτες κινήσεις στη πλ.Αμερικής

"Χτες(Τετάρτη 16/12) πραγματοποιήθηκε στη πλ.Αμερικής κάλεσμα κάποιων γειτόνων(?) με αίτημα την ανάπλαση της πλατείας για να απομακρυνθούν οι θαμώνες της, ν'ανοίξουν καταστήματα και να ξαναγίνει η πλατεία καθαρή και ζωντανή(όπως έλεγε η ανακοίνωση). Όποιες και να ήταν οι προθέσεις της συγκέντρωσης έδωσε αφορμή να εμφανιστούν εκεί γνώριμα φασιστικά στοιχεία που έχουν δράσει στον Αγ.Παντελεήμονα καθώς και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Πλεύρη, οι οποίοι ευτυχώς εκδιώχθηκαν από τους υπόλοιπους. Στη πλατεία ο Δήμος έχει παραμελήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και υπάρχει πρόβλημα καταπάτησης του χώρου από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου στο οποίο βρισκόταν ο κιν/φος ΑΤΤΙΚΑ. Δυστυχώς όμως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία με τον Αγ.Παντελεήμονα, αυτά μπορούν εύκολα να γίνουν αφορμές για ρατσιστικά παραληρήματα ειδικά σε μια πλατεία που οι κύριοι θαμώνες τον τελευταίο καιρό είναι Αφρικανικής καταγωγής. Χτες η πλειοψηφία έδωσε μια πρώτη απάντηση στους ακροδεξιούς που επιχείρησαν να βάλουν πόδι και εκεί, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί απ' ότι φαίνεται αφορμή ψάχνουν για ν' απλωθούν όπου τους παίρνει."

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

TVXS.gr Project Έκθεση κόλαφος για την κράτηση των μεταναστών στον Έβρο http://www.tvxs.gr/v28470

Μία έκθεση κόλαφος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καυτηριάζει τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στα σύνορά μας με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, μυστική «αερομεταφορά» 85 Αφγανών προς άγνωστη κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την αστυνομία της Σάμου.

Τα φυλάκια και κρατητήρια του Έβρου επισκέφθηκε ομάδα νομικών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διενήργησε επιτόπου έρευνες, καταλήγοντας στο τραγικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για αληθινά κολαστήρια τα οποία λειτουργούν εκτός νόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, οι κρατούμενοι δεν ενημερώνονται για την άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, ούτε για τη δυνατότητά τους να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου, ενώ εφαρμόζονται ελλιπέστατα τα όσα προβλέπονται για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε υπηρεσίες δικηγόρου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και – όπως αναφέρει η έκθεση – ως αποτέλεσμα η εν λόγω παντελής έλλειψη νομικής βοήθειας και ουσιαστικής στήριξης από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους στους κρατούμενους συμβάλλει αρνητικά στην απόλαυση των δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι συνθήκες φωτισμού και αερισμού είναι παντελώς ανεπαρκείς, ενώ στον ίδιο χώρο κρατούνται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, αφού δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα κέντρο προαύλιος χώρος. Ταυτόχρονα, η σίτιση σε πολλές περιπτώσεις αλλά και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς, ενώ ελάχιστο είναι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Μυστικές «αερομεταφορές»... Αφγανών προσφύγων

Μια μυστική επιχείρηση της αστυνομίας της Σάμου εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο ομάδα αστυνομικών έφτασαν αιφνιδιαστικά στο κέντρο κράτησης προσφύγων του νησιού και απήγαγαν 85 Αφγανούς πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους με μυστικότητα στο αεροδρόμιο του Πυθαγορείου. Εκεί τους επιβίβασαν σε αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε προς άγνωστη, ακόμη τότε, κατεύθυνση.

Η εν λόγω αστυνομική επιχείρηση αερομεταφοράς έγινε υπό την εποπτεία της FRONTEX, χωρίς ενημέρωση άλλων φορέων του νησιού, πράγμα που οδήγησε στην άμεση αντίδραση τοπικών συλλόγων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και του Συλλόγου Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες. Υφίσταται άλλωστε έντονος ο φόβος να έχουν επαναπατριστεί βιαίως οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, πριν καν υποβάλουν αιτήματα προστασίας και χορήγησης ασύλου στις ελληνικές αρχές. Το ερώτημα που θέτουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης είναι αν τηρήθηκαν οι διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί το κρίσιμο θέμα είναι εάν όσοι απελάθηκαν διοικητικά ενημερώθηκαν προηγουμένως για τις δυνατότητές τους και το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου.

Την ίδια στιγμή, η εν λόγω τακτική της ΕΛ.ΑΣ. εγείρει γενικότερα ερωτήματα αναφορικά με τη γενικότερη στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η αντιφάσεις είναι εμφανείς, καθώς από τη μια ο υπουργός εξαγγέλλει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και χορήγηση καθεστώτος ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ωστόσο από την άλλη, στην πράξη, το υπουργείο του αρνείται να εκδώσει εγκυκλίους με εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ. και τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να «παγώσουν» οι συλλήψεις και οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, έως ότου εφαρμοστούν νομοθετικά οι εξαγγελίες.

copyright ελευθεροτυπία 16-12-09- 85 πρόσφυγες- αερομεταφορά- frontex

"
Εξαγγέλλουν αλλαγές στο άσυλο, αλλά δεν «παγώνουν» τις απελάσεις
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου αστυνομικοί της Σάμου, χωρίς καμία προειδοποίηση, πήγαν στο κέντρο κράτησης προσφύγων του νησιού, πήραν με το ζόρι 85 -Αφγανούς κυρίως- πρόσφυγες και τους μετέφεραν με άκρα μυστικότητα στο αεροδρόμιο του Πυθαγορείου.
Εκεί τους επιβίβασαν σε αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε προς άγνωστη, ακόμη τότε, κατεύθυνση.

Η αστυνομική επιχείρηση αερομεταφοράς των προσφύγων έγινε υπό την εποπτεία της FRONTEX, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Οι κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν αμέσως. Στη μνήμη τους ανακλήθηκαν εικόνες από ανάλογες υποχρεωτικές αερομεταφορές μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε. πίσω στις πατρίδες τους. Ο φόβος να είχαν επαναπατριστεί βιαίως οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, που προέρχονταν άλλωστε από το Αφγανιστάν, πριν καν υποβάλουν αιτήματα προστασίας και χορήγησης ασύλου στις ελληνικές αρχές, ήταν μεγάλος. Την ανησυχία τους επέτεινε η πλήρης άγνοια που δήλωνε για τα γεγονότα ο δικηγόρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σάμου, Δ. Βούρος, ο οποίος επισκέπεται το κέντρο για να συνδράμει συμβουλευτικά τους πρόσφυγες στις νομικές τους κινήσεις.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο κ. Βούρος ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την επιχείρηση αερομεταφοράς. Εσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει πως αδυνατεί πλέον να παρέχει τις υπηρεσίες του εκεί, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές στο κέντρο κράτησης και οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους!

Βέβαια, τις επόμενες ημέρες διευκρινίστηκε ανεπισήμως ότι οι πρόσφυγες δεν απελάθηκαν αυτόματα, αλλά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, με σκοπό φυσικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αφού έχει κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Το ερώτημα που θέτουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης είναι αν τηρήθηκαν οι διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί το κρίσιμο θέμα είναι εάν όσοι απελάθηκαν διοικητικά ενημερώθηκαν προηγουμένως για τις δυνατότητές τους και το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, τίποτα δεν αποκλείει ανάμεσα στους πρόσφυγες υπό απέλαση να βρίσκονται και κάποιοι που έχουν πραγματικά πρόβλημα δίωξης στη χώρα τους και να δικαιούνται καθεστώς προστασίας.

Το γενικότερο θέμα που τίθεται, ωστόσο, αφορά την τακτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη μια ο υπουργός του εξαγγέλλει, στα λόγια, αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και χορήγηση καθεστώτος ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Από την άλλη, όμως, στην πράξη, το υπουργείο του αρνείται να εκδώσει εγκυκλίους με εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ. και τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να «παγώσουν» οι συλλήψεις και οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, έως ότου εφαρμοστούν νομοθετικά οι εξαγγελίες!
"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

"Ανάπτυξη μηχανισμού επιστροφών-Το ζήτημα των απελάσεων είναι ένα από τα σημεία του σχεδίου Χρυσοχοΐδη για λαθρομετανάστες"

Της Μαριας Δεληθαναση

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ υπ. Προστασίας του Πολίτη και Frontex στην ανάσχεση μεταναστευτικών, προσφυγικών ρευμάτων και τις απελάσεις ήταν το θέμα συνεχών συσκέψεων χθες στο υπουργείο. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο δ/ντης του Frontex κ. Ιλακ Λαϊτίνεν αναμένεται να ανακοινώσουν το γενικό πλαίσιο συνεργασίας. Αυτή, μεταξύ άλλων, θα αφορά την εκπαίδευση από εμπειρογνώμονες του Frontex των αστυνομικών που θα επανδρώσουν την Επιτροπή Ασύλου. Το εθνικό σχέδιο δράσης του κ. Χρυσοχοΐδη αφορά την ανάπτυξη «μηχανισμού επιστροφών» (απελάσεων), την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας στους αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα για την αποτροπή εισόδου και στα εσωτερικά σύνορα Σέγκεν για τον αποκλεισμό εξόδου από τη χώρα.

Η συνεργασία των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σάμο, όταν το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από σύσταση του Frontex, διέταξε την άμεση μεταγωγή 85 ατόμων από το Κέντρο Κράτησης. Τα συγκεκριμένα άτομα επιλέχθηκαν από τον ειδικευμένο διερμηνέα του Frontex, που διαμένει στο νησί, σε συνεργασία με δύο αστυνομικούς του Οργανισμού. Ο λιβανικής καταγωγής και σουηδικής υπηκοότητας διερμηνέας έκρινε ότι οι κατά δήλωση Παλαιστίνιοι και Αφγανοί πρόσφυγες είναι στην πραγματικότητα Ινδοί, Αιγύπτιοι και Αλγερινοί μετανάστες. Με κινητοποίηση των αστυνομικών και των λιμενικών δυνάμεων του νησιού, οι 85 μεταφέρθηκαν από το Πυθαγόρειο με πτήση στην Αθήνα. Κρατούνται στο τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους και να απελαθούν.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος κ. Δ. Βούρος που έχει αναλάβει εκ μέρους της νομαρχίας Σάμου την παροχή νομικής βοήθειας στους κρατουμένους, λέει στην «Κ». «Κανένας δεν αρνείται τις απελάσεις. Πρέπει, όμως, να τηρούνται οι διαδικασίες. Αυτές ορίζουν ότι πρέπει όλοι να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια να γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα όσων χρήζουν προστασίας. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω έλλειψης διερμηνέα. Την προηγούμενη εβδομάδα έτυχε να βρω κάποιον που μιλούσε αγγλικά και φαρσί και διαπίστωσα ότι έξι Ιρανοί μόλις είχαν βγει από τις φυλακές του Ιράν. Ομως οι άνθρωποι της Frontex αρνούνται να συνεργασθούν μαζί μας. Η νομοθεσία παραβιάζεται, αφού εδώ και 20 ημέρες τα τηλέφωνα του Κέντρου δεν λειτουργούν και όσοι μιλούν αγγλικά δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια».

Αναβάθμιση

Πάντως η Ε.Ε. αναβαθμίζει συνεχώς τον ρόλο του Frontex. Το Συμβούλιο Υπουργών του Οκτωβρίου εξουσιοδότησε τον Frontex να συνεργάζεται με τα κράτη προέλευσης/διέλευσης για τις απελάσεις. Αυτός επίσης θα χρηματοδοτεί και θα πραγματοποιεί τις κοινές πτήσεις επιστροφών. Επιπλέον ένα από τα κύρια σημεία του Προγράμματος της Στοκχόλμης είναι η ενίσχυση των Europol, Eurojust, Frontex στην αστυνομική, τελωνειακή συνεργασία και στον έλεγχο των συνόρων.

Hμερομηνία : 15/12/09

Copyright: http://www.kathimerini.gr

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

85πρόσφυγες-από το κέντρο κράτησης σάμου μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε άγνωστο προορισμό

ΣΑΜΟΣ 13/12/2009



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Χθες το πρωί, Σάββατο 12/12/2009, 85 πρόσφυγες – μετανάστες: Αφγανοί και αραβόφωνοι από το κέντρο κράτησης προσφύγων Σάμου, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Σάμου (στο Πυθαγόρειο) και επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο προς άγνωστο σε εμάς προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες την επιχειρησιακή ευθύνη της επιλογής των ατόμων και μεταφοράς τους, την είχε η FRONTEX.
Όλα έγιναν με μυστικότητα.O δικηγόρος της Νομαρχίας, ο οποίος επισκέπτεται το κέντρο κράτησης παρέχοντας στους πρόσφυγες νομική συμβουλευτική δεν είχε ενημερωθεί για την μεταγωγή αυτή. Οι πρόσφυγες δεν ενημερώθηκαν ούτε για τον λόγο μεταγωγής τους, ούτε για τον προορισμό τους. Ουδέποτε ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα τους και ουδέποτε είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν διεθνή προστασία από τις ελληνικές αρχές , αφού πλέον δεν υπάρχουν μεταφραστές στο κέντρο. Εδώ και αρκετές ημέρες δεν υπάρχει ούτε ένα τηλέφωνο σε λειτουργία στο κέντρο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ούτε η επικοινωνία των κρατουμένων .

Πολλά ερωτήματα γεννώνται. Απαιτούμε απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς, που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

-Πού μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, με ποια διαδικασία και γιατί δεν είχαν ενημερωθεί ούτε οι ίδιοι ούτε οι αρμόδιοι φορείς;
-Τι συμφωνίες έχουν γίνει, έτσι ώστε να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο η FRONTEX στο δικό μας έδαφος;
-Ποιος ο ρόλος και η ανάμειξη της Frontex στην λειτουργία των κέντρων κράτησης ? Συνεχίζεται η ίδια πολιτική ανάμειξης της FRONTEX στη λειτουργία των κέντρων κράτησης, όπως παλαιότερα στην Παγανή Μυτιλήνης;
-. Έτσι, λοιπόν, τηρούνται οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα? Να μας απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση πώς διασφαλίστηκαν τα στοιχειώδη δικαιώματα αυτής της ομάδας ? Πώς διασφαλίστηκε το δικαίωμα της ενημέρωσης ? Πώς διασφαλίστηκε το δικαίωμα στο άσυλο ?Πώς διασφαλίστηκε ότι δεν θα απελαθεί κάποιος σε χώρα που μπορεί να υποστεί διώξεις ή βασανιστήρια?
-Με τι αεροπλάνο μεταφέρθηκαν και πως εξοικονομήθηκαν τα χρήματα, όταν μέχρι πρόσφατα είχαν διακόψει την πίστωση για ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό την Αθήνα και δεν δίνονταν εισιτήριο στους πρόσφυγες που αφήναν το κέντρο, με την αιτιολογία της έλλειψης κονδυλίων;
-Η Νομαρχία γνώριζε για την μεταγωγή αυτή;

Το μοντέλο θυμίζει παλιότερες εποχές και παλιότερες συμφωνίες ……



ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Δεκέμβρης

Ηδη έχει περάσει ένας χρόνος απο τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε που ποτήρι. Ένα ποτήρι που γέμιζε καθημερινά με αστυνομικές αυθαιρεσίες, ανεργία, φτώχεια, ανέχεια, μαύρη και επισφαλή εργασία, ''εργατικά ατυχήματα'', νεκρούς μετανάστες, σκάνδαλα, περιθωριοποίηση και κάθε λογής βία.



Μπροστάρηδες στην εξέγερση του Δεκέμβρη οι μαθητές, εκείνοι οι 15χρονοι ΄΄αλήτες΄΄, ΄΄βάνδαλοι΄΄, ΄΄προβοκάτορες΄΄ που με αστείρευτο πάθος, πηγαίο αυθορμητισμό και ανεξάντλητη ενέργεια κατάφεραν να κατακτήσουν του δρόμους, να κλονίσουν το κατεστημένο και να τρομάξουν αρκετές κυβερνήσεις, δηλώνοντας πως οι εικόνες από την Ελλάδα είναι εικόνες από το πολύ κοντινό μέλλον.



Πέρα όμως από τη νεολαία της Ελλάδας, υπήρξε και μαζική συμμετοχή από μετανάστες. Ήμασταν, ίσως το πιο μαχητικό κομμάτι της εξέγερσης. Μεμονωμένοι, ανοργάνωτοι, αυθόρμητοι, οργισμένοι. Αφήσαμε τις δικτατορίες του υπαρκτού σταλινισμού και ήρθαμε στις δυναστείες των οικογενειών. Κάποιοι ξέφυγαν από τη φυλακή της Λωρίδας της Γάζας, άλλοι από τους εμφυλίους της Σομαλίας και του Ιράκ, πολλοί από το ρημαγμένο Αφγανιστάν. Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε, αλλά ένα κόσμο να κερδίσουμε.



Για κάποιος από εμάς η Δεκεμβριανή εξέγερση ήταν ένας δεύτερος Φλεβάρης του 92, όπως τότε που γκρεμίσαμε το άγαλμα του Χότζα στα Τίρανα, μια άλλη Ανοιξιάτικη εξέγερση του 97, μια νέα Ιντιφάντα, με τους δικούς της όρους, κανόνες και παραμέτρους. Ο Δεκέμβρης δεν μπορούσε να κατευθυνθεί, να καπελωθεί ή να περιοριστεί σε στενά πλαίσια γιατί ήταν μια κραυγή για τα 18 χρόνια βίας, περιθωριοποίησης, εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξευτελισμού.



Ο Δεκέμβρης ήταν οι μέρες για τα δεκάδες ΄΄μεμονωμένα περιστατικά΄΄ και τους δολοφονημένους από μπάτσους και αγανακτισμένους πολίτες, για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στα σύνορα, στα τμήματα, στους χώρους εργασίας. Εκείνες τις μέρες δώσαμε τη δίκη μας απάντηση στη καθημερινή κρατική βία, που μένει αναπάντητη και ατιμώρητη, στους εξευτελισμούς στα σύνορα της Κακαβιάς, στα λιμεναρχεία της Σάμου και στα τμήματα της Ομόνοιας, στις απελάσεις, στις παράνομες φυλακίσεις, στους ξυλοδαρμούς, στις άδικες αποφάσεις δικαστηρίων. Μιλήσαμε τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν ΄΄εκείνοι΄΄.



Ο Δεκέμβρης ήταν το βήμα για να μιλήσουμε όσοι 18 χρόνια τώρα δεν είχαμε φωνή. Ήταν για τα ολυμπιακά έργα, τη Μανωλάδα, τον ιδρώτα των γονιών μας, τη μαύρη εργασία, τα ατελείωτα 8ωρα στις γραμμές μαζικής παραγωγής, για τους ΄΄παράνομους΄΄ στο κέντρο στο Βαθύ, για το τρέξιμο που κάνουμε τόσα χρόνια για να ανανεώσουμε τις άδειες παραμονής.



Αυτές οι μέρες ήταν για τους περιθωριακούς, τους αποκλεισμένους, τους λαθραίους, για αυτούς που μιλάνε σπαστά ελληνικά. Ήταν για αυτούς που πεθαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο, τους τσιγγάνους στο Ζεφύρι, τους Αφγανούς στον Άγιο Παντελεήμονα, τους τοξικομανείς της Ομόνοιας, τους άστεγους της πλατείας Εξαρχείων. Αυτές οι μέρες ήταν όλων μας.





Για τον Έντισον, τον Λουάν, τον Τόνυ, τον Μοχάμεντ, τον Αλέξη, την Κωσταντίνα


'Ενας Μετανάστης