ανοιχτή συνέλευση κάθε δευτέρα, 18.00
καρλόβασι- Ίριδα, βαθύ- στέκι (εκ περιτροπής)

email: samos.allhleggyh.stous.prosfyges@gmail.com


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚαΙ

μεταναστών

Από τις 19/10/2009 βρίσκονται σε απεργία πείνας 4 Ιρανοί πρόσφυγες διεκδικώντας τη χορήγηση ασύλου από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι ανωτέρω είναι μέλη μιας ομάδας τουλάχιστον 16 Ιρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Οι Ιρανοί αυτοί, πρώην μέλη γνωστής πολιτικής οργάνωσης του Ιράν (PMOI - People’s Mojahedin Organization in Iran), έφυγαν πριν αρκετά χρόνια από την πατρίδα τους. Αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράκ, όπου αναγνωρίσθηκαν ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τελούν υπό την προστασία της. Οι περισσότεροι είναι θύματα βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας και χρήζουν άμεσης ιατρικής αποκατάστασης και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων έχει διανύσει ένα επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φθάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει προστασία από τις ελληνικές αρχές. Έχουν μείνει φυλακισμένοι υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς για χρόνια σε αμερικάνικο στρατόπεδο στο Ιράκ, πριν να αναγκασθούν να φύγουν λόγω της κατάστασης στο Ιράκ για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Όταν έφθασαν Ελλάδα πριν ένα και πλέον χρόνο αντιμετωπίσθηκαν σαν όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διατάχθηκε η απέλασή τους και κρατήθηκαν για αρκετό καιρό έως ότου οργανώσεις προστασίας προσφύγων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους βρουν και καταφέρουν να αφεθούν ελεύθεροι αφού υπέβαλλαν αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα.

Έκτοτε η αίτησή τους δεν έχει εξετασθεί ακόμη, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς στερούνταν παντελώς των μέσων διαβίωσης και συντήρησής τους στην Ελλάδα. Ήδη τον Φεβρουάριο του 2009 υπέστησαν την εκδίωξη από τους χώρους του παλιού Εφετείου όπου είχαν καταφύγει προσωρινά για αναζήτηση καταλύματος. Το πρόβλημα επιβίωσής τους επιλύθηκε προσωρινά, με παροχή προσωρινού βοηθήματος, όμως ήδη ένα και πλέον χρόνο μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα στερούνται παντελώς μέσων επιβίωσης, ενώ το αίτημα ασύλου τους εκκρεμεί, παρότι έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ήδη από το χρόνο παραμονής τους στο στρατόπεδο προσφύγων Ashraf του Ιράκ (Temporary Interview and Protection Facility – TIPF), ενώ οι υπόλοιποι από τις περίπου 200 όμοιες περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι, μετά το κλείσιμο του TIPF, έχουν καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες και έχουν λάβει την αναγκαία βοήθεια για την κάλυψη δαπανών διαβίωσής τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση δύο συναγωνιστών τους από την ίδια πολιτική οργάνωση έχει πρόσφατα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Abdolkhani and Karimnia v. Turkey 22-9-2009, case no. 30471/2008), όπου το Δικαστήριο, αφού αναγνώρισε το φόβο δίωξής τους στην πατρίδα τους το Ιράν, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση των άρθρων 3, 5 και 13 της ΕΣΔΑ (απειλή υποβολής σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, παράνομη κράτηση, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής ή άλλης προσφυγής κατά αυτής).

Ήδη 4 άτομα από την ανωτέρω ομάδα των τουλάχιστον 16 Ιρανών πρώην μελών του PMOI που βρίσκονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στην 23η ημέρα απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύει καθημερινά, ενώ ο ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που καθιστούν επικίνδυνη την κατάστασή του.

Η εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τους απεργούς πείνας, ενώ υπολείπεται η συνέντευξη 3 εκ της υπόλοιπης ομάδας εξ αυτών από την Επιτροπή προσφύγων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Με την παρούσα απευθύνουμε ύστατη έκκληση για την παροχή ασύλου στην ανωτέρω ομάδα προσφύγων, πριν η κατάσταση της υγείας τους είναι μη αναστρέψιμη.



Αθήνα, 13-11-2009

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚαΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου